Laji Näytöslajit

Lihatuotteiden valmistus

Lajivastaavat

  • Pellinen Ilkka

    Sedu Aikuiskoulutus
    ilkka.pellinen@sedu.fi
    040 680 7210

  • Pasto Matti-Pekka

    Seinäjoen ammattikorkeakoulu
    matti-pekka.pasto@seamk.fi
    040 868 0100

Finalistit


  • Pyry Kuisma

    Turun ammatti-instituutti


  • Toni Laitamäki

    Koulutuskeskus Sedu


  • Tomi Sumiloff

    Oulunseudun ammattiopisto


  • Heidi Verkas

    Tampereen seudun ammattiopisto

Finaali

Kilpailutehtävät

Porsaan kinkkuosan käsittely ja pakkaus

  • Luuttomaksi leikkuu
  • Raakalihavalmisteiden valmistus
  • Pakkaus

Porsaan etuneljänneksen käsittely ja pakkaus:

  • Luuttomaksi leikkaus
  • Raakalihavalmisteiden valmistus
  • Pakkaus

Porsaan keskiosan käsittely ja pakkaus

  • Luuttomaksi leikkuu
  • Raakalihavalmisteiden valmistus
  • Pakkaus

Lisäksi jatkuvan arvioinnin kohteena ovat

  • Henkilökohtaisten työvälineiden hoito
  • Työturvallisuus
  • Hygieenisyys ja siisteys.

Kilpailijoiden käytössä on henkilökohtaiset lihanleikkaukseen tarkoitetut työvälineet.

Kilpailualueella on kylmiö, lihanleikkauspöydät ja pakkauskone pakkaustarvikkeineen sekä mahdollisesti myymälävitriini tuote-esittelyille.

Kilpailutehtävän kesto

18 tuntia, päivittäinen kesto n. 5-7 tuntia

Kilpailijoiden määrä

Kahdeksan kilpailijaa, yksilötyö

Kilpailupaikan koko

Lihavalmisteiden valmistuksen kilpailualue on noin 75 m2

Finaalin teemat ja aikataulu

10.5.2016 tiistai Porsaan kinkkuosan käsittely ja pakkaus
11.5.2016 keskiviikko Porsaan etuneljänneksen käsittely ja pakkaus
12.5.2016 torstai Porsaan keskiosan käsittely ja pakkaus

Taitovaatimukset

  • Ruhon anatomian tuntemus
  • Anatomisen lihanleikkauksen hallinta
  • Lajitelmien tunteminen ja valmistuksen hallinta
  • Lajitelmien ja tuotteiden pakkaus
  • Työturvallisuuden, ergonomian ja hygienian noudattaminen
  • Taloudellinen ja oikeaoppinen työskentely
  • Lopputuotteiden ulkonäkö
  • Oman työn suunnittelu ja organisointi

Alustava arviointimenettely

Tuomaristo koostuu liha-alan edustajista (kaksi työelämän edustajaa ja yksi oppilaitosedustaja, joka toimii samalla päätuomarina). Tuomarit arvioivat itsenäisesti. Kilpailusuoritukset arvioidaan tehtäväkohtaisesti. Tuomaristo antaa jokaiselle kilpailijalle henkilökohtaisen palautteen. Tulokset julkistetaan päivittäin.

Arviointialueet ja pisteytys

Kinkkuosan käsittely, 35p

  • Joulukinkun valmistus
  • Luuttomaksi leikkuu
  • Paistit ja lajitelmat
  • Jatkojalosteet
  • Työturvallisuus

Etuneljänneksen käsittely, 35p

  • Saantolaskelma
  • Luuttomaksi leikkuu
  • Työturvallisuus ja työympäristön siisteys

Keskiosan käsittely, 30p

  • Luuttomaksi leikkuu
  • Jatkojalosteet, pihvit
  • Työturvallisuus ja työympäristön siisteys

Yhteensä 100

Kilpailussa käytettävät koneet ja laitteet

  • Lihanleikkuupöydät
  • Puukonteroituskone
  • Vakuumipakkauskone
  • Vaaka
  • Mahdollisesti myymälävitriini
  • Henkilökohtaiset työvälineet ja suojaimet:
  • Kilpailija tuo itse elintarvikealan työasun, viiltosuojahanskan ja turvaesiliinan.
  • Kilpailumateriaali on sian ruhon puolikas (ips) valmiiksi katkaistuna.
  • Kilpailun järjestäjä varaa kilpailumateriaalin.

Tuomarit

Hannu Pekkala, Lapin ammattiopisto
Rainer Roukala, Atria
Esa Frantitila, Atria
Ari Honkaniemi, Atria
Sami Roiha, Atria

 

Yleiskuvaus kilpailulajista

Liha-alan osaamisalalta valmistuu lihatuotteiden valmistajia, jotka voivat työskennellä lihanleikkaamoissa, teurastamoissa sekä lihavalmisteiden valmistus-, pakkaus- ja varastointitehtävissä pienyrityksissä, suurteollisuudessa tai elintarvikemyymälässä. Koulutus antaa kattavat tiedot ja ammattitaidon liha-alan eri tehtäviin.
Lihatuotteiden valmistuslajin kilpailutehtävät pohjautuvat elintarvikealan perustutkinnon ammatillisen peruskoulutuksen kiitettävään tason (K3) vaatimuksiin.
Lajin tehtävien laadinnassa tehdään tiivistä ja arvokasta yhteistyötä työelämän kanssa, ja kilpailutehtävät perustuvat työelämän vaatimuksiin.

Kilpailun luonne

Laji 505 Lihatuotteiden valmistus muuttuu näytöslajiksi. Ja se toteutetaan kutsukilpailuna.
Kilpailutehtävät muodostuvat ennakkoon saaduista sekä kilpailupaikalla annetuista tehtävistä
Kilpailu on yksilökilpailu.

Osaamisvaatimukset

Elintarvikeala vaatii sinulta huolellisuutta, oma-aloitteisuutta, siisteyttä, hygieenisyyttä ja laatutietoutta. Alalla työskentelevällä on oltava hyvä fyysinen kunto sekä yhteistyötaitoja. Lihatuotteiden valmistajalla on myös vastuu tuote- ja työturvallisuudesta.

Kilpailija

  • Noudattaa hygienia- ja omavalvontaohjeita
  • Huolehtii henkilökohtaisesta hygieniasta työskentelyssään
  • Valitsee ja käsittelee tuotteiden raaka-aineita valmistuksen eri vaiheissa
  • Hallitsee kädentaidot valmistaessaan liha-alan erikoistuotteita
  • Arvioi raaka-aineiden ja tuotteiden laatua
  • Ottaa valmistuksessa huomioon tuotteen myytävyyden
  • Käyttää ympäristöä säästäviä menetelmiä
  • Huolehtii työkykynsä ylläpitämisestä
  • Noudattaa työturvallisuusohjeita ja tuotteen valmistukseen liittyviä laatumääräyksiä
  • Työskentelee edistäen työyhteisön yritystoiminnan tuloksellisuutta
  • Henkilökohtaisten työvälineiden hoito, työturvallisuus ja työympäristön siisteys ovat arvioitavia kohteita päivittäin.

Taitovaatimukset

  • Ruhon anatomian tuntemus
  • Anatomisen lihanleikkauksen hallinta
  • Lajitelmien valmistuksen hallinta
  • Lajitelmien ja tuotteiden pakkaus
  • Työturvallisuuden, ergonomian ja hygienian noudattaminen
  • Taloudellinen työskentely
  • Lopputuotteiden ulkonäkö
  • Oman työn suunnittelu ja organisointi

Lajiohjausryhmä 2016

Matti-Pekka Pasto, varavastaava, Seinäjoen ammattikorkeakoulu, matti-pekka.pasto@seamk.fi
Esa Frantila, Atria Oy, esa.franttila@gmail.com
Ari Honkaniemi, Atria Oy, ari.honkaniemi@netikka.fi
Jari Kohtala, Keski-Pohjanmaan ammattiopisto, jari.kohtala@kpedu.fi
Osmo Korhonen, Oulun seudun ammattiopisto, osmo.korhonen@osao.fi
Hannu Pekkala, Lapin ammattiopisto, hannu.pekkala@lao.fi
Ilkka Pellinen,Sedu Aikuiskoulutus, ilkka.pellinen@sedu.fi
Sami Roiha, Atria Oy, sami.roiha@atria.fi
Rainer Roukala, Atria Oy, rainer.roukala@atria.fi
Jukka Tarvainen, Tampereen seudun ammattiopisto, jukka.tarvainen@tampere.fi

Lajin yhteistyökumppanit

Yhteistyöoppilaitokset

Pääyhteistyökumppanit