Laji Palvelut

304 Kukkasidonta

Lajivastaavat

  • Ketola Heli

    Järviseudun ammatti-instituutti
    heli.ketola@jamin.fi
    040 522 8028

  • Rajamäki Mari

    Järviseudun ammatti-instituutti
    mari.rajamaki@jamin.fi

Finalistit


  • Sanna Jaakkola

    Oulun seudun ammattiopisto


  • Anna Koskitalo

    Oulun seudun ammattiopisto


  • Annika Lehtinen

    Ammattiopisto Livia


  • Riina Ovaskainen

    Jyväskylän ja Jämsän ammattiopisto


  • Tiina Raimi

    Jyväskylän ja Jämsän ammattiopisto


  • Aada Sunabacka

    Sastamalan koulutuskuntayhtymä


  • Maria Yrjölä

    Keudan ammattiopisto


  • Kansainvälinen kilpailija Brigitta Allemann

    Estonia Rapina School of Horticulture

Finaali

Tehtävät

Tiistai 10.5.2016
klo 9.00 - 16.30
09.00 - 09.30 Tehtävänanto ja info kilpailijoille ja huoltajille
09.30 - 12.30 Tehtävä 1 ja 2 (3h) käsittely ja esillepano
12.30 - 13.30 Ruokailu
13.30 - 14.30 Tehtävä 1 ja 2 (1h) käsittely ja esillepano
14.30 - 15.00 Tauko (30min)
15.00 - 16.30 Tehtävä 3 (1h 30min) tuotesarja ja hinnoittelu

Tehtävä 1
Materiaalin käsittely ja huolto sekä esillepanon ylläpito 13 p

A)    Käsittele osastollasi oleva kasvimateriaali (kaikki) esillepanoa varten. Käytä osastollasi olevia astioita.

B)    Huolehdi osastolla ja osaston takana olevan kasvimateriaalin huollosta sekä esillepanon ylläpidosta toisen kilpailupäivän loppuun asti. Huollolle on varattu omat ajat, mutta huoltoa saa tehdä lisäksi kaikkien kilpailutehtävien aikana. Osa kilpailutöistä jää tai palautuu arvioinnin jälkeen kisaosastolle ja ne tulee sijoittaa esillepanoon.

Jos haluat materiaalin yöksi kylmäsäilytykseen, muista huolehtia siitä itse kunkin kisapäivän lopuksi. Varusta maljakot nimilapuilla!

Tehtävän 1 arviointi päättyy keskiviikkona klo 16.30.

Tehtävän 1 arviointi ja painotukset:

  • Työprosessin hallinta, 3p
    • Työskentelyn johdonmukaisuus ja joutuisuus, ohjeiden noudattaminen, ylläpitotöistä huolehtiminen
  • Työmenetelmien, välineiden ja materiaalien hallinta, 4p
    • Materiaalin käsittelytaito, työvälineiden käyttötaito, imupinnat ja nestejännityksen turvaaminen, veden määrä maljakoissa, hävikin hallinta, veden lämpötila
  • Työn perustana olevan tiedon hallinta, 3p
    • Kasvibiologian tuntemus, materiaalin kunnioitus, jätteiden lajittelu ja jätteiden lajittelun hallinta
  • Elinikäisen oppimisen avaintaidot, 3p
    • Työergonomia, ajankäytön hallinta, työympäristön siisteys ja järjestys

Arvioinnista vähintään 25% on objektiivista.

Tehtävä 2
Esillepano 9 p.
Tee työpisteeseesi runsaan oloinen, myyntiä edistävä leikkokukkien ja ruukkukasvien esillepano, jossa on huomioitu myös myyjän työskentely. Esillepano tulee tehdä osastolla olevan harmaan verhon edessä olevalle tasolle. Työpöytä ja sen edessä oleva pieni apupöytä tulee säilyttää paikoillaan.

Käytä esillepanossa osastollasi olevia maljakoita. Esille ei tarvitse laittaa kaikkia käsiteltyjä materiaaleja. Huomioi kuitenkin, että kaikkien materiaalien huollosta on huolehdittava koko kilpailun ajan. Aseta materiaalit, joita et laita esillepanoon, osastosi taakse rullakkoon astioihin/maljakoihin.

Voit tehdä esillepanoon kevyitä ripustuksia työpisteessäsi oleviin kahteen tankoon (esim. kuitukangas). Käytössäsi ovat kaikki tarvikepöydän materiaalit ja työvälineet.

Esillepano arvioidaan työskentelyn päätyttyä klo 16.30.

Tehtävän 2 arviointi ja painotukset:

  • Työprosessin hallinta, 1p
    • Työskentelyn johdonmukaisuus ja joutuisuus
  • Työmenetelmien, välineiden ja materiaalien hallinta, 3p
    • Somistusmateriaalin valinta, esillepanon toimivuus myyntitilanteessa, esillepanon huollettavuus myyntitilanteessa, pitävyys esillepanossa, esillepanon laatu ja viimeistely
  • Työn perustana olevan tiedon hallinta, 4p
    • Teknisten ratkaisujen tarkoituksenmukaisuus, väri- ja sommitteluopin hallinta esillepanossa, työturvallisuus
  • Elinikäisen oppimisen avaintaidot, 1p
    • Idean ajanmukaisuus

Arvioinnista vähintään 25% on objektiivista.

Tehtävä 3
Ruukkukasvituotesarjan valmistus, hinnoittelu sekä hoito-ohjeiden laadinta 13p.

  • Laadi valitsemallesi kohderyhmälle valmistetun yksittäisen tuotteen hoito-ohjeet asiakkaalle annettavaksi. Toimita laatimasi hoito-ohjeet Heli Ketolalle sähköpostilla (heli.ketola@jamin.fi)29.4.2016 mennessä. Hoito-ohjeet muokataan keskiviikkona 11.5.2016 kello 15.00-16.30 välisenä aikana. Käytössäsi ovat Publisher 2013, Word 2013 ja Powerpoint2013.
  • HUOM! Kilpailija tilaa ennakkoon tehtävään valitsemansa astiat erillisen ohjeen mukaan
    • Ennakkotilaus tapahtuu sähköpostitse maaliskuussa
    • Tilauksen tekemistä ei arvioida
  • Tuotteet myydään kolmannen kilpailupäivän tehtävässä 8

Taitajakisan ensimmäisenä kilpailupäivänä toteutettavaan tehtävään nro. 3 liittyy ennakkotehtävä.

Ennakkotehtävä

Ennakkotehtävän ohjeet

  • Kilpailija tilaa ennakkoon tehtävään valitsemansa astiat erillisen ohjeen mukaan
    • Ennakkotilaus tapahtuu sähköpostitse maaliskuussa
    • Tilauksen tekemistä ei arvioida

Ennakkoon tilattavat tuotteet

  • Astiat
    • Valitse alla olevista astioista 1-9 yksi astia, toimitamme sitä sinulle kolme kappaletta.
    • Kaikki astiat ovat SHT-tukun tuotteita.

Valittavat astiat tässä pdf:ssä

  • Kasvit
    • Valitse toteutettaviin töihin alla olevista kasveista tarvitsemasi määrä yhtä tai useampaa kasvia. Yhtä kasvia sinulle on varattu 6-12 kpl, riippuen kasvista.
    • Ruukkujen koko (halkaisija) on merkitty alla olevaan listaan, suomenkielisen nimen perään.
    • Huomioi suunnitelmassa ja tilauksessa, että yhtä kasvia on saatavilla rajallinen määrä/kilpailija. Kokonaistilausmäärä on rajoitettu. Voit valita alla olevasta listasta maksimissaan 30 kasvia, valintasi mukaan.

 

Suomenkiel.nimi + ruukun halkaisija Tieteellinen nimi Tilattavissa / kilpailija Hinta
Pelargonia (12cm) Pelargonium zonale ”Diabolo” 6 2,25+alv24%
Samettikukka (10cm) Tagetes erecta ”Kees Orange” 12 0,50+alv24%
Orvokki (10cm) Viola ”penny yellow” 12 0,50+alv24%
Ruusubegonia (12cm) Begonia elatior ”Berseba Red” 6 2,25+alv24%
Koristebataatti (12cm) Ipomea ”Gelb compact” 6 2,25+alv24%
Muratti (12cm) Hedera helix ”Pittsburgh” 6 2,25+alv24%
Marketta (12cm) Argyranthemum frutescens ”Molimba m pink” 6 2,25+alv24%
Daalia (10cm) Dahlia x hortensis ”Hortensis Mignon Mix” 6 0,80+alv24%
Verenpisara (12cm) Fuchsia x hybrida ”cherry” 6 2,25+alv24%
Riippalobelia (10cm) Lobelia erinus Pendula-ryhmä ”White Fountain” 12 0,50+alv24%
Keijunmekko (10cm) Rhodocthiton atrosanguineum 6 0,50+alv24%

Oheistarvikkeet
Tehtävässä 3 sinulla on käytettävissä lajialueella olevan tarvikepöydän materiaalit. Voit halutessasi antaa ennakkotilauksen mukana toiveen oheismateriaalista (yhdestä). Tarvike tulee löytyä SHT-tukun perustarvikekuvastosta.

Varmistamme sähköpostitse viimeistään viikolla 15 kaikille yhteisellä viestillä toivottujen tarvikkeiden saatavuuden. Tarvikkeet sijoitetaan lajialueen tarvikepöytään. Tarvikepöydässä sinulla on käytettävissä myös istuttamiseen tarvittavat välineet ja materiaalit.

Tilausohje
Tilaa finaalitehtävää 3 varten kasvit ja astiat sekä mahdolliset oheistarvikkeet sähköpostitse viimeistään perjantaina 1.4.2016. Lähetä tilaus osoitteeseen sade.alanen@jamin.fi . Tilauksesta tulee ilmetä kilpailijan nimi ja yhteystiedot, tuotteen nimi ja määrät ja mahdolliset tuotenumerot

Tehtävän 3 arviointi ja painotukset:

  • Työprosessin hallinta, 2p
    • Työskentelyn johdonmukaisuus, ohjeiden noudattaminen, sarjatuotannon toteutuminen, hoito-ohjeiden sommittelu
  • Työmenetelmien, välineiden ja materiaalien hallinta, 2p
    • Materiaalin valinta, istutussyvyys, istutuksen kastelu
  • Työn perustana olevan tiedon hallinta, 7p
    • Tekniikan tarkoituksenmukaisuus, väri- ja sommitteluopin hallinta, hintalaskelman oikeellisuus, arvonlisäveron oikeellisuus, kasvien hoito-ohjeiden oikeellisuus, tekniikan pitävyys
  • Elinikäisen oppimisen avaintaidot, 2p
    • Teema ja kohderyhmä huomioiden ideassa, työympäristön siisteys, ergonomia

Arvioinnista vähintään 25% on objektiivista.

Keskiviikko 11.5.2016
klo 8.15 - 16.30
08.15 – 08.30 Tehtävänanto ja info
08.30 – 09.00 tehtävä 1(30 min) huolto
09.00 -12.00 Tehtävä 4 ja 5 (3h) kukkasidontatyö noutopöytään ja kukkasidontatyö puhujakorokkeen koristeluksi
12.00 – 12.45 Ruokailu
12.45 – 13.00 Yllätystyön ohjeistus
13.00 - 14.30 Yllätystyö 6 (1h 30min)
14.30 - 15.00 Tauko
15.00 - 16.30 Tehtävä 1(1h 30min) huolto ja hoito-ohjeet

Tehtävät tehdään numerojärjestyksessä tehtävien 4-6 osalta. Tehtävä 1 tehdään kuitenkin aina tarvittaessa.

Tehtävä 1 jatkuu materiaalin huollolla sekä esillepanon ylläpidolla päivän loppuun saakka

Tehtävä 4
Tilaustyö, kukkasidontatyö noutopöytään 13p.

Asiakas tilaa pöytäkoristeen noutopöytään. Noutopöytä on oppilaitoksessa järjestettävässä puutarhurien valmistujaisjuhlan kahvitustilaisuudessa. Asiakas toivoo asetelman olevan keväinen. Asiakas tilaa samaan tilaisuuteen myös tehtävän 5 puhujakorokkeen koristelun. Asiakas toivoo, että kukkasidontatyöt muodostavat keskenään kokonaisuuden.

304 pöytä

  • Pöydän koko on 120 x 250 cm. Tyhjää tilaa pöydässä käytettävissä 45cm*250cm
    • Käytä hallitsevana tekniikkana kukkasienitekniikkaa ja annettua astiaa
    • Pöydässä valkoinen pöytäliina ja valkoiset astiat
    • Kestovaatimus: 1 vrk
    • Huomioi, että sama asiakas tekee tilauksen myös tehtävässä 5

 

Tehtävän 4 arviointi ja painotukset:

  • Työprosessin hallinta, 3p
    • Tilauksen huomioiminen, käyttötarkoituksen huomioiminen
  • Työmenetelmien, välineiden ja materiaalien hallinta, 5p
    • Materiaalin käyttö, sienitekniikan pitävyys, sienen korkeuden tarkoituksenmukaisuus, sienen pysyminen astiassa, varsien puhtaus, veden määrä astiassa, asettelutavan hallinta
  • Työn perustana olevan tiedon hallinta, 4p
    • Materiaalin valinta, väriopin hallinta, sommitteluopin hallinta, ergonomia
  • Elinikäisen oppimisen avaintaidot, 1p
    • Idean omaperäisyys

Arvioinnista vähintään 25% on objektiivista.

Tehtävä 5
Tilaustyö, kukkasidontatyö, puhujakorokkeen koristelu 15 p.

Asiakas tilaa puhujakorokkeen koristelun puutarhureiden valmistujaisjuhlaan. Puhujakoroke on nähtävillä lajialueella. Asiakas tilaa samaan tilaisuuteen myös tehtävän 4 pöytäkoristeen. Asiakas toivoo, että kukkasidontatyöt muodostavat keskenään kokonaisuuden.

304 puhujapönttö

  • Tekniikka vapaa
  • Kestovaatimus: 1 vrk
  • Huomioi, että sama asiakas tekee tilauksen myös tehtävässä 4
  • Puhujakorokkeeseen ei saa jäädä jälkiä kiinnityksestä tai muitakaan vaurioita koristeesta

Tehtävän 5 arviointi ja painotukset:

  • Työprosessin hallinta, 4p
    • Käyttötarkoituksen ja kokonaisuuden huomioiminen, materiaalin käyttö
  • Työmenetelmien, välineiden ja materiaalien hallinta, 4p
    • Tekniikan pitävyys, tekniikan valinta ja hallinta, tekniikan tarkoituksenmukaisuus
  • Työn perustana olevan tiedon hallinta, 4p
    • Materiaalin valinta, väriopin hallinta, sommitteluopin hallinta
  • Elinikäisen oppimisen avaintaidot, 3p
    • Työympäristön turvallisuus, työympäristön siisteys, tuoteturvallisuus, työn viimeistely ja laatu

Arvioinnista vähintään 20% on objektiivista.

Tehtävä 6
Yllätystyö 13p.

  • Työprosessin hallinta, 2p
    • Materiaalin käyttö ja sen kunnioitus
  • Työmenetelmien, välineiden ja materiaalien hallinta, 5p
    • Tekniikan pitävyys, tekniikan tarkoituksenmukaisuus, tekninen tasapaino
  • Työn perustana olevan tiedon hallinta, 3p
    • Materiaalin valinta, väriopin hallinta, sommitteluopin hallinta
  • Elinikäisen oppimisen avaintaidot, 3p
    • Teeman ilmeneminen, tuotteen laatu ja viimeistely, idean ilmeneminen

 

Torstai 12.5.2016
klo 8.00 - 16.30
08.00 - 08.15 Tehtävänanto ja info
08.15 – 10.30 Tehtävä 7 (2h 15 min) kimppu, pakkaus ja hinnoittelu
10.30 – 10.45 Tauko
10.45 – 11.00 Siirtyminen asiakaspalvelualueelle
11.00 - 11.15 Asiakaspalvelupisteeseen tutustuminen
11.15 – 11.50 Tehtävä 8 (35min) asiakaspalvelu 1. ryhmä (ryhmä2 ei paikalla)
11.55 - 12.30 Tehtävä 8 (35min) asiakaspalvelu 2. ryhmä
12.30 - 13.00 Siivous
13.00 – 14.00 Ruokailu
14.30 – 15.00 Palaute
15.00 - 16.00 Palkintojenjako lajialueilla
17.00 - 19.00 Taitaja2016-päättäjäisjuhla

Tehtävä 7
Kimppu, hinnoittelu ja paketointi 15 p.
A)    Tee puutarhuriksi valmistuvalle kimppu. Kimpun saaja asettaa kimpun maljakkoon. Kimppu tulee toteuttaa spiraali- tai yhdensuuntaisvarrettekniikalla. Kimpun määritelmä: Kimpussa tulee olla yksi hallitseva sidos ja kimppu on voitava nostaa astiasta ja palauttaa siihen uudelleen. Rakennelmat mahdollisia.

B)    Hinnoittele kimppu annetulle hinnoittelulomakkeelle jälleenmyyntihinnoin. Jos teet kimppuun rakenteen tai muita käsityötä vaativia osia, hinnoittele ne käytetyn työajan mukaan 48€/h. Paketointia ei hinnoitella erikseen.

C)    Pakkaa kimppu ojennettavaksi valmistujalle. Asiakas matkustaa autolla. Pakkausmateriaaleja löydät tarvikepöydästä. Kimppu on paketissa 3 h.

Tehtävän 7 arviointi ja painotukset:

  • Työprosessin hallinta, 2p
    • Teeman huomioiminen, paketin käyttötarkoituksen huomioiminen, paketin pitävyys
  • Työmenetelmien, välineiden ja materiaalien hallinta, 4p
    • Imupinnat ja nestejännityksen turvaaminen, kimpun pitävyys, työvälineiden ja –tarvikkeiden käyttötaito, asettelutavan hallinta, varsien puhtaus
  • Työn perustana olevan tiedon hallinta, 6p
    • Kimpun tekninen tasapaino, materiaalin valinta ja käyttö, väriopin hallinta kimpussa, sommitteluopin hallinta kimpussa, kasvituntemuksen hallinta, hintalaskelman oikeellisuus, arvonlisäveron oikeellisuus
  • Elinikäisen oppimisen avaintaidot, 3p
    • Kimpun idean ajanmukaisuus, paketin tuoteturvallisuus, työympäristön siisteys, paketin laatu

Arvioinnista vähintään 25% on objektiivista.

Tehtävä 8
Asiakaspalvelu 9p.

Asiakaspalvelu tapahtuu kahdessa ryhmässä (3-4 kilpailijaa/ryhmä). Kummankin ryhmän työskentelyaika on 35min. Kilpailijat myyvät myymälän tuotteita. Myös kilpailutyöt ovat myytävissä, mutta ne voidaan luovuttaa asiakkaalle vasta klo 15 jälkeen. Kilpailijoilla on käytössään kassakone, maksupääte ja tarvittavat pakkaustarvikkeet.

  • Ryhmät arvotaan
  • Asiakkaita palvellaan kukkakaupan asiantuntemuksella
  • Tuotteet pakataan kilpailualueen myymälän pakkaustarvikkeilla
  • Kilpailijat palvelevat asiakkaita ryhmässä vuorotellen

Tehtävän 8 arviointi ja painotukset:

  • Työprosessin hallinta, 1p
    • Työskentelyn johdonmukaisuus
  • Työmenetelmien, välineiden ja materiaalien hallinta, 3p
    • Asiakaspalvelutilanteen hallinta, kassatyöskentelyn hallinta
  • Työn perustana olevan tiedon hallinta, 2p
    • Tuotteiden nimeäminen ja hoito-ohjeen antaminen asiakkaalle
  • Elinikäisen oppimisen avaintaidot, 3p
    • Viestintä- ja vuorovaikutustaidot, asiakkaat ja työtoverit huomioiden, sisäinen yrittäjyys, lisämyynti

 

ARVIOINTIASTEIKKO

Tehtävä 1

Materiaalin käsittely ja huolto, sekä ylläpito, 13 p

Työskentelyn johdonmukaisuus ja joutuisuus 1,00 Subj.
Materiaalien käsittelytaito, työvälineiden käsittelytaito 1,00 Subj.
Imupinnat ja nestejännityksestä huolehtiminen 1,00 Subj.
Kasvibiologian tuntemus ja materiaalien kunnioitus 2,50 Subj.
Ylläpitotöistä huolehtiminen 1,00 Subj.
Työergonomia 1,00 Subj.
Hävikin hallinta 1,00 Subj.
Ohjeiden noudattaminen 1,00 Obj.
Jätteiden lajittelun hallinta 0,50 Obj.
Veden määrä maljakoissa 0,50 Obj.
Veden lämpötila 0,50 Obj.
Ajankäytön hallinta 1,00 Obj.
Työympäristön siisteys ja järjestys 1,00 Obj.

 

Tehtävä 2

Esillepano 9p

Työskentelyn johdonmukaisuus ja joutuisuus 1,00 Subj.
Somistusmateriaalin valinta 1,00 Subj.
Esillepanon huollettavuus 0,50 Obj.
Esillepanon toimivuus myyntitilanteessa 0,50 Obj.
Pitävyys esillepanossa 0,50 Obj.
Teknisten ratkaisujen tarkoituksenmukaisuus 0,50 Subj.
Väriopin hallinta esillepanossa 1,50 Subj.
Sommitteluopin hallinta esillepanossa 1,00 Subj.
Idean ajanmukaisuus 1,00 Subj.
Esillepanon laatu ja viimeistely 1,00 Subj.
Työturvallisuus 0,50 Subj.

 

Tehtävä 3

Ruukkukasvituotesarjan valmistus, hinnoittelu sekä hoito-ohjeiden laadinta 13 p

Työskentelyn johdonmukaisuus 0,50 Subj.
Sarjatuotannon toteutuminen 0,50 Subj.
Hoito-ohjeiden sisällön oikeellisuus 1,00 Obj.
Hoito-ohjeen sommittelu 0,50 Subj.
Materiaalin valinta 1,00 Subj.
Istutuksen salaojitus 0,50 Obj.
Istutuksen kastelu 0,50 Obj.
Istutussyvyys 0,50 Obj.
Kasvualustan valinta 0,50 Obj.
Tekniikan tarkoituksenmukaisuus 0,50 Subj.
Tekniikan pitävyys 0,50 Obj.
Väriopin hallinta 1,00 Subj.
Sommitteluopin hallinta 1,50 Subj.
Teema ja kohderyhmä huomioiden ideassa 1,00 Subj.
Työympäristön siisteys 0,50 Obj.
Ergonomia 0,50 Subj.
Ohjeiden noudattaminen 0,50 Obj.
Hintalaskelman oikeellisuus (yksi virhe -0,5p) 1,00 Obj.
Arvonlisäveron oikeellisuus 0,50 Obj.

 

Tehtävä 4

 Tilaustyö, kukkasidontatyö noutopöytään 13p

Tilauksen huomioiminen 1,00 Subj.
Käyttötarkoituksen huomioiminen 2,00 Subj.
Materiaalin käyttö 1,00 Subj.
Materiaalin valinta 1,00 Subj.
Väriopin hallinta 1,00 Subj.
Sommitteluopin hallinta 1,50 Subj.
Ergonomia 0,50 Subj.
Idean omaperäisyys 1,00 Subj.
Asettelutavan hallinta 0,50 Subj.
Sienitekniikan pitävyys (1 virhe= -0,5, 2 virhettä= -1,0) 1,50 Obj.
Sienen korkeuden tarkoituksenmukaisuus 0,50 Obj.
Sienen pysyminen astiassa 0,50 Obj.
Varsien puhtaus 0,50 Obj.
Veden määrä astiassa 0,50 Obj.

 

Tehtävä 5

Tilaustyö, kukkasidontatyö, puhujakorokkeen koristelu 15 p

Käyttötarkoituksen ja kokonaisuuden huomioiminen 2,50 Subj.
Materiaalin käyttö 1,50 Subj.
Tekniikan valinta ja hallinta 2,00 Subj.
Tekniikan tarkoituksenmukaisuus 1,00 Subj.
Tekniikan pitävyys 1,00 Obj.
Materiaalin valinta 1,00 Subj.
Väriopin hallinta 1,50 Subj.
Sommitteluopin hallinta 1,50 Subj.
Työn viimeistely ja laatu 1,00 Subj.
Työympäristön turvallisuus 0,50 Subj.
Työympäristön siisteys 0,50 Obj.
Tuoteturvallisuus 1,00 Obj.

 

Tehtävä 6

Yllätystyö, 13p

Teeman ilmeneminen 1,00 Subj.
Materiaalin käyttö ja sen kunnioitus 2,00 Subj.
Valitun tekniikan tarkoituksenmukaisuus 1,00 Subj.
Materiaalin valinta 1,00 Subj.
Väriopin hallinta 1,00 Subj.
Sommitteluopin hallinta 1,00 Subj.
Tuotteen laatu ja viimeistely 1,00 Subj.
Idean ilmeneminen 2,00 Subj.
Pitävyys 2,00 Obj.
Tekninen tasapaino 1,00 Obj.

 

Tehtävä 7

Kimppu, hinnoittelu ja paketointi, 15 p

Teeman huomioiminen 1,00 Subj.
Paketin käyttötarkoituksen huomioiminen 0,50 Subj.
Työvälineiden ja tarvikkeiden käyttötaito 0,50 Subj.
Materiaalin valinta ja käyttö kokonaisuudessa 1,00 Subj.
Väriopin hallinta 1,00 Subj.
Sommitteluopin hallinta 1,00 Subj.
Kasvintuntemuksen hallinta 1,00 Obj.
Kimpun idean ajanmukaisuus 0,50 Subj.
Kimpun pitävyys 1,00 Obj.
Kimpun tekninen tasapaino 0,50 Obj.
Imupinnat ja nestejännityksen turvaaminen 1,00 Subj.
Varsien puhtaus 0,50 Obj.
Asettelutavan hallinta (yksi virhe= -0,5) 1,00 Subj.
Paketin tuoteturvallisuus 1,00 Obj.
Työympäristön siisteys 1,00 Obj.
Paketin laatu 0,50 Subj.
Paketin pitävyys 0,50 Obj.
Hintalaskelman oikeellisuus (Yksi virhe= -0,5) 1,00 Obj.
Arvonlisäveron oikeellisuus 0,50 Obj.

 

Tehtävä 8

Asiakaspalvelu, 9p

Työskentelyn johdonmukaisuus 1,00 Subj.
Asiakaspalvelutilanteen hallinta 2,00 Subj.
Kassatyöskentelyn hallinta 2,00 Subj.
Myytävien tuotteiden tuntemus 1,00 Subj.
Viestintä- ja vuorovaikutustaidot asiakkaat ja työtoverit huomioiden 1,00 Subj.
Sisäinen yrittäjyys 1,00 Subj.
Lisämyynti 1,00 Subj.

 

Kuvaus arvioinnin toteutustavasta

Arviointi on subjektiivista ja objektiivista. Arviointikokonaisuudet ja pääasialliset arviointikriteerit perustuvat puutarhatalouden perustutkinnon kukka- ja puutarhakaupan osaamisalaan tutkinnon osien asiakkaiden palveleminen ja myymälätyöskentely kukkakaupassa sekä kukkasidontatyökokonaisuuksien tekeminen kiitettäviin arviointikohteisiin ja arviointikriteereihin.

Kilpailija tuo tullessaan

Kilpailija tuo tullessaan henkilökohtaisen työasun ja jalkineet. Tämän lisäksi kilpailija tuo omat työvälineensä: veitset, sakset, pihdit, leikkurit, liimapistoolin, laskimen ja muistiinpanovälineet sekä muut tarvitsemansa työvälineet.

Kilpailunjärjestäjä varaa kilpailupaikalle

Materiaalina ovat elävä kasvimateriaali sekä oheismateriaalit. Kilpailunjärjestäjä varaa jokaiselle kilpailijalle työpöydän, roska-astiat sekä materiaalin tehtäviä varten. Kilpailijalla on käytettävissään myös sähköpistorasia.  Kilpailija tilaa materiaalit ennakkoon tehtävää 3 varten erillisen ohjeen mukaan.

Viittaus esimerkkitehtävään

Vuoden 2015 tehtävä, joka on esimerkkitehtävänä, löytyy tehtäväpankista www.skillsfinland.fi

Tuomarit

Tiina Räihä, Keuda, Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä
Katri Gummerus, Keuda, Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä
Pasi Kivilompolo, JAO
Lea Tuomimäki, Kukka-Lea
Säde Alanen, OSAO

Yleiskuvaus kilpailulajista

Kukkasidonnan tehtävät perustuvat puutarhatalouden perustutkinnon tutkinnon perusteiden kukka- ja puutarhakaupan koulutusohjelman tutkinnon osiin Asiakkaiden palveleminen ja myymälätyöskentely kukkakaupassa sekä Kukkasidontatyökokonaisuuksien tekeminen tavoitteisiin. Vaatimustaso on tutkinnon perusteiden kiitettävän (K3) tason mukainen.

304_kukkasidonta_2100_2
Alkuperäinen kuva WorldSkills 2011 Lontoo

Kilpailun luonne

Kilpailu on yksilökilpailu.

Osaamisvaatimukset

Menestyvän kilpailijan on osattava valita sidontamateriaali muoto- ja väriopin sekä asiakkaan toiveiden mukaisesti. Kilpailijan on osattava huoltaa ja käsitellä sidontamateriaalia tarkoituksenmukaisesti ja laittaa materiaalit ja sidontatyöt myyvästi esille.

Hänen on osattava sitoa itsenäisesti ja joutuisasti kukkakaupassa myytäviä sidontatöitä ja edistää kestävän kehityksen mukaisia sekä työkykyä ylläpitäviä toimintatapoja. Hänen on osattava hinnoitella, esitellä ja myydä tuotteita. Kilpailijan on osattava tuottaa asiakaspalvelussa tarvittavaa informaatiomateriaalia käsin sekä tietotekniikkaa hyödyntäen, huoltaa ja pakata sidontatöitä sekä pitää työpiste siistinä. Hän ymmärtää yhteistyön ja vuorovaikutuksen merkityksen työssään sekä toimii asiakaslähtöisesti.

304_kukkasidonta_2100_3
Alkuperäinen kuva WorldSkills 2011 Lontoo

 

Lajiohjausryhmä 2016

Heli Ketola , lajivastaava 2016,Järviseudun koulutuskuntayhtymä,heli.ketola@jamin.fi
Mari Rajamäki, varavastaava 2016,Järviseudun koulutuskuntayhtymä,mari.rajamaki@jamin.fi
Säde Alanen,sade.tilsala@gmail.com
Katri Gummerus,Jämsän ammattiopisto,katri.gummerus@jao.fi
Tarja Hopia,Siirilän Kukkataide,tarja.hopia@netikka.fi
Petra Karvonen, Keudan ammattiopisto, petra.karvonen@keuda.fi
Tiina Räihä, Keuda, Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä, tiina.raiha@keuda.fi
Marjatta Säisä,OPH, marjatta.saisa@oph.fi
Teija Tengvall, Keudan ammattiopisto, teija.tengvall@keuda.fi
Lea Tuomimäki, Kukka-Lea, kukka-lea@netikka.fi
Kirsi Vesalainen, Ammattiopisto Livia, kirsi.vesalainen@livia.fi

 

Lajin toteuttaa:

jami_nimi

Lajin yhteistyökumppanit

Yhteistyöoppilaitokset

Pääyhteistyökumppanit