På TaitajatMästare lagas mat för mammor som har bråttom

Sju unga damer tävlar i tillverkningen av livsmedel. De ansvariga för tävlingsgrenen, Merja Kivimäki och Päivi Katajamäki från Koulutuskeskus Sedu berättar, att fast receptet är detsamma blir produkterna olika, strukturen och smaken varierar. Man måste mäta ingredienserna mycket nogrannt.

Domarna utvärderar planeringen av arbete, arbetshygien, egenkontroll och behärskandet av arbetsmetoder. Studeranden måste kunna använda de vanligaste maskinerana på storkök. Electrolux har lånat alldeles nya maskiner för snabbavkylning.

Mera utmanande än att laga de vanliga maträtterna, såsom broilerpasta, köttbullar och grönsakssoppa, är att klara stressen i tävlingssituationen och den pågående observation av domaren. Maten måste också förpackas och säljas på den sista tävlingsdagen. Tillverkaren måste också kunna berätta, vilka ingredienser har använts.