Taitaja2016-tapahtuma päätettiin auringonpaisteessa

Taitaja2016-tapahtuma Seinäjoella ylitti kävijätavoitteensa: kolmen päivän aikana tapahtumassa vieraili 43 700 kävijää.

Taitaja2016-kilpailujen lopputulokset valmistuivat oikea-aikaisesti iltapäivällä. Lajialueilla palkittiin kaikki finalistit, ja päätösjuhlassa kärkikolmikko sai mitalinsa. Viimeisenä kilpailupäivänä pisteitä oli jossa vielä 30 %, vaikka kilpailuaika loppui jo alkuiltapäivällä. Kolmipäiväinen ammattitaidon SM-kilpailu Taitaja-finaali vaatii kilpailijoilta sekä fyysistä kestävyyttä että henkistä jaksamista.

Sedu voitti eniten kultamitaleja

Koulutuskeskus Sedu lähti Taitaja2016-kilpailuun Suomen suurimmalla joukkueella, 32 kilpailijaa 19 eri lajissa. Tuloksissa Sedun joukkue sijoittui loistavasti 12 mitalillaan: 8 kultaa, 2 hopeaa, 2 pronssia. Jyväskylän ja Jämsän ammattiopisto hankki yhteensä 14 mitalia, joista 4 kultaisia. Jyväskylän koulutuskuntayhtymän opiskelijoita esiintyi Taitaja2016-finaalissa 27.

Tampereen seudun ammattiopisto Tredusta finaalissa kilpaili 20 opiskelijaa, ja koulu matkasi kotiin 11 mitalia mukanaan, joista neljä kultaisia. Turun ammatti-instituutti otti yhteensä 11 mitalisijaa, joista neljä oli kultaisia. Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä PKKY otti niin ikään 11 mitalia, joista 4 kultaisia.

(Huom! Mitalilaskelmat on tehty lajivoittojen mukaan, esim. yrittäjyys-lajissa kilpaillaan kolmihenkisin joukkuein mutta se on merkitty tilastoon yhtenä mitalina.)

Yhteensä 59 koulutuksenjärjestäjän opiskelijat kilpailivat Taitaja2016-finaalissa Seinäjoella.

Taitajien taitaja 2016 tulee Etelä-Savon ammattiopistosta

Hirvensalmelainen Tuure Ruhanen opiskelee Etelä-Savon ammattiopistossa metsäkoneenkuljettajaksi. Nuori mies sijoittui lajissa metsäkoneen käyttö viime vuonna hopealle ja kirkasti mitalinsa tänä vuonna kultaiseksi. Aikaisemmin hän on menestynyt Taitaja9-kilpailussa, jossa hänen joukkueensa on saavuttanut kolmannen sijan.

Positiivinen, ulospäin suuntautunut Tuure Ruhanen tuntee ammattiylpeyttä metsäkoneenkuljettajan työstä.

–    Olen jo saanut useita työtarjouksia metsäkoneyrittäjiltä, ja isälläni on kaivinkoneyritys, jossa on aina töitä, nuori mies kertoo innostuneesti.

Päätösjuhlan jälkeen Tuure Ruhanen asettui punaisen Citroen Cactuksen rattiin ja suuntasi Käyttöauton kautta kohti Hirvensalmea.

–    Ehkä ei tule niin usein täälläpäin käytyä, varmaan jotain neljä ja puoli tuntia kuluu matkaan, nuori mies naurahti.

Käyttöautolta Jukka Mäki-Töyli palveli illallakin ja lastasi siis talvirenkaat autoon.

Taitajien taitaja valitaan lajituomareiden esityksestä. Hän saa auton vuodeksi käyttöönsä. Samalla Skills Finland tekee nuoren taitajan kanssa sopimuksen Taitaja-tapahtuman markkinoinnista ja ammatillisen koulutuksen edustustehtävistä.

Taitaja2017 järjestetään Helsingissä

Taitaja2016-kilpailujohtaja Liisa Lähdesmäki ja Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedun johtaja, rehtori Reija Lepola luovuttivat Taitaja-järjestäjän valtikan Helsingin kaupungille ja Stadin ammattiopistolle.