Test the Best

– Hyvä slogan on lyhyt, siinä on rytmi ja se on monimerkityksinen: Taitajassa parhaat pääsevät esiin; kun nuori valitsee ammattia ja koulua, hän haluaa testata kumpaakin ja valita parhaan; kun nuori opiskelee ammattiin, hän haluaa parhaan mahdollisen oppimisympäristön ja mahdollisuuden kehittyä alansa huipuksi, Danuta Pyrdol, Taitaja2016-tapahtuman sloganin ideoija avaa taustoja.

Danuta Pyrdol - Test the Best valittiin. Lähetin kilpailuun kaikkiaan viisi ehdotusta.
Danuta Pyrdol – Test the Best valittiin. Lähetin kilpailuun kaikkiaan viisi ehdotusta.

Danuta Pyrdolin äidinkieli on puola, hän on asunut Suomessa kolme vuotta ja kolme kuukautta.
– Puolassa olen hankkinut kokemusta päiväkotilasten ja peruskoululaisten erityisopettajana. Lisäksi olen opettanut yrittäjyyttä ja toiminut ammatinvalinnan ohjaajana, Pyrdol kertoo maaliskuussa 2015.

Taitajassa on kaikki

– Kun muutin mieheni työn takia Suomeen, asetun jälleen nuoren tilanteeseen ja etsin uutta ammattia. Tutustuin Taitaja-kilpailun ohjelmaan – siellähän on kaikki yhdessä: opettajat, opiskelijat, yritykset ja työelämä. Se on tilaisuus tutustua eri mahdollisuuksiin, Danuta Pyrdol hehkuttaa ja nostaa erityisesti esiin erityistä tukea tarvitsevien TaitajaPLUS-lajit.

Danuta Pyrdol puhuu kaunista suomea, mistä hän kiittää hyvää koulutusta Järvilakeuden kansalaisopistossa Kauhavalla ja Sedu Aikuiskoulutuksessa. Jo vuosi sitten hän suoritti Yleisen kielitutkinnon (YKI) suomen kielen keskitason testin.
– Englantia olen opiskellut 8 vuotta koulussa ja kursseilla mutta suomea opiskelen koko elämäni, Danuta Pyrdol sanoo päättäväisesti ja aikoo valmistua koulunkäynninohjaajaksi kesäkuussa 2015.
– Osaan tehdä töitä koulussa, hän painottaa.

Uusi alku Suomessa

Pyrdolin perheet lapset ovat jo aikuisia, puoliso Andrzej Pyrdol työskentelee hitsarina Reikälevy Oy:ssä Ylihärmässä.
– Tutustuin suomalaisiin päiväkotilapsiin, joiden isät työskentelivät Puolassa. Suomen kieli kuulosti kauniilta, kuin laululta, ja perheet olivat tosi positiivisia. Erityisesti isien rauhallisuus pisti silmään, Danuta Pyrdol kertaa ensimmäisiä Suomi-kontaktejaan.

Danuta Pyrdol opiskelee aikuisena uuteen ammattiin uudella kielellä, koulunkänninohjaajaksi suomeksi
Danuta Pyrdol opiskelee aikuisena uuteen ammattiin uudella kielellä, koulunkäynninohjaajaksi suomeksi

Puolan Gdyniasta Danuta Pyrdol kaipaa eniten merta, ja toteaa matkustavansa mielellään Vaasaan tai tyttären luo Kokkolaan meren ääreen. Kaksi gdynialaista kissaa on Pydolin perheen tapaan sopeutunut hyvin suomalaiseen elämänmenoon.