Taitaja näkyy Asuntomessuilla Pruukinrannassa

Toukokuussa ammattitaidon SM-kilpailuissa Seinäjoella kahdeksan Suomen parasta nuorta maalaria maalasi ja tapetoi Taitaja-mökkejä. Taitaja-tapahtuman jälkeen kirvesmiehet rakensivat mökkeihin katot, asensivat ovet ja ikkunat. Pohjanmaan artesaaniosuuskunnan maalarit vastasivat ulkomaalauksesta. Nyt Kyrkösjärven rantaa kaunistaa kahdeksan komeaa Taitaja-mökkiä ja vielä yhdeksäs, joka on se prototyyppi. Kompakti mökki soveltuu kesäkodiksi, vierasmajaksi, kesäkeittiöksi, leikkimökiksi – pinta-alaa on kuusi neliötä mutta puolitoistakerroksisen mökin nukkumaparvi on oivallinen.

Taitaja-mökkien sisustukseen on käytetty SM-kilpailujen visuaalisen myyntityön osakilpailun tuloksia, jotka Sedun asiantuntevat opettajat Riitta Tuokko ja Maria Hautala ovat sommitelleet puolitoistakerroksisiin mökkeihin. Mökeistä löytyy mm. puutarhateemaa, lasten maailmaa, merihenkistä kesäkotia.

Puutarhasisustus_8813_555x416Sisustus_8836_555x416

Taitaja-mökkien pihamaalla näkyy viherrakentamisen lajissa tehdyt kivikorit ja pienet terassit.

Seinäjoen Taitaja-tapahtumassa kestävä kehitys on totta

Maalaus ja tapetointi -lajin lajivastaavat Timo Haapolahti ja Jouko Peltokangas ideoivat uudenlaisen toteutuksen Taitaja-lajiin ja suunnittelivat talon ominaisuudet. Moduulitalon rakennesuunnittelusta vastaavat Seinäjoen ammattikorkeakoulun insinööriopiskelijat opettajansa johdolla. Sedun kumppanina rakennusvaiheessa toimi Kaks’Kättä työpaja. Mökkien sisäpinnat ovat kilpailun ansiosta samanlaiset ja kuitenkin yksilölliset; finalistit signeerasivat mökkinsä nukkumaparven maalaustyöhön.

Maalaus ja tapetointi -lajissa Taitaja-finalistien työtä:
•    kipsilevyseinien saumojen nauhoitus-ja ylitasoitustyö
•    seinäpintojen maalaustyö
•    tapetointityö kuviollisella tapetilla
•    erikoismaalaustyö, joka sisältää sablonimaalauksen ja mittapiirustuksen mukaisen rajausmaalaustyön
•    puupinnan kuultokäsittelytyö
Kilpailun voitti Reetta Härkönen Pohjois-Karjalan ammattiopistosta.

Tutustu Maalaus ja tapetointi -lajin tehtävään Taitaja2016-sivustolla

Taitaja-mökit myydään

Taitaja-mökit ovat myynnissä. Asuntomessuilla voi jättää ennakkotarjouksen joko käymällä paikan päällä tai Sedun nettisivuilla. Mökit huutokaupataan asuntomessujen viimeisenä päivänä 7.8. ja meklariksi saapuu itse huutokauppakeisari Palsanmäki.
–    Taitaja-mökki löytää varmasti käyttötarkoituksensa. Se on pihapiirin komistus, makeannäköinen ulkoa ja tosi viimeistelty sisältä, kehuu Taitaja-kilpailujohtaja Liisa Lähdesmäki.

Taitaja-mökin arkisempi kaveri Taitaja-luhtiaitta

Punainen, keltainen, mustanpuhuva – Pruukinrannassa asuntomessualueella Taitajaraitin varrella on kahdeksan luhtiaittaa, jotka ammattitaidon SM-kilpailujen talonrakennuksen kirvestöiden kahdeksan finalistia valmisti. Kolmipäiväisessä finaalissa he ehtivät rakentaa luhtiaitan rungon ja alun kattoa. Sedussa kirvesmiehet viimeistelivät aitat; rakensivat katot, asensivat ovet ja ikkunat. Kilpailun voitti Matias Korpi Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Jedusta.

Tutustu talonrakennuksen kirvestöiden lajin kuvaukseen Taitaja2016-sivustolla.

Sedun maalariopiskelijat ruiskumaalasivat aitat, ja Pohjanmaan artesaaniosuuskunnan osaajat maalasivat aitat toistamiseen.

Taitajaraittia_8826_555x416

–    Myös Taitaja-luhtiaitat ovat myynnissä. Aitasta voi tulla pihavaja, nukkuma-aitta, leikkimökki tai varasto. Kaikki rakennukset ovat siirrettäviä. Seinäjoen Taitaja-tapahtuman pääteema oli Juuresta jalostukseen, ja tätä rakennuksillakin viestitään. Hyvä idea vaatii osaavat kädet toteuttamiseen ja myös aika paljon suunnittelua, neuvotteluja, junailuja – Taitaja-rakennuksissa näkyy oppilaitosten ja eri alan osaajien yhteistyö, esittelee Lähdesmäki.

Taitaja2016 Seinäjoella

Taitaja on Suomen merkittävin ja suurin ammatillisen koulutuksen vuosittainen tapahtuma – näyteikkuna ammatillisen koulutukseen sisältäen mm. SM-kilpailut, seminaareja, käden taidon kokeilupisteitä ja näytöslajeja. Taitaja2016-tapahtumaan 10.–12.5.2016 Seinäjoelle osallistui lähes 500 nuorta osaajaa 56 eri lajissa.

Taitaja2016-tapahtuman järjestämisestä Sedu kantoi päävastuun yhdessä Skills Finlandin kanssa. Tapahtuma toteutettiin opiskelijalähtöisesti ja tiiviissä yhteistyössä elinkeinoelämän kanssa. Taitaja2016-tapahtumaan osallistui 43 700 kävijää ja sen toteutuksessa oli mukana yli 400 eri yritystä. Tapahtumalle asetetut tavoitteet saavutettiin erinomaisesti.

Yhdeksän mökkiä ja kahdeksan luhtiaittaa – nuorten osaajien taidonnäytteet kutsuvat messuvieraita.